Žilinské kultúrne leto pokračuje aj v septembri

04.09.2013 Žilina

Žilina 4. 9. 2013 – Hoci sa leto pomaly končí, Mesto Žilina so svojimi partnermi pripravilo ďalšie podujatia Žilinského kultúrneho leta 2013, ktoré ponúkajú program pre všetky generácie. Nezabudnite navštíviť medzinárodný festival tvorivosti a fantázie, známy pod názvom Jašidielňa. V centre mesta sa uskutoční futbalový turnaj na piesku – Sever proti Juhu. Spoznajte lepšie svoje zdravie a zdravú alternatívu života na Žilinských dňoch zdravia a darujte krv počas Primátorskej kvapky krvi. Zaplávajte si plaveckú štafetu. Navštívte Deň vidieka Žilinského kraja. Zabávajte sa so seniormi na Festivale seniorov alebo sa vyberte na „raftárske“ preteky Crazy Raft, na ktoré určite dlho nezabudnete!

Jašidielňa – festival tvorivosti a fantázie
4. – 6. september
Jašidielňa je medzinárodný festival tvorivosti a fantázie, ktorý sa koná prvý septembrový týždeň v Žiline. Je to trojdňové stretnutie a vzájomná inšpirácia ľudí s postihnutím, študentov, majstrov tvorivých dielní, umelcov a širokej verejnosti. Krstnou mamou Jašidielne je Soňa Holúbková. Prvý ročník sa uskutočnil už v roku 1990 a organizuje ho nadácia Krajina harmónie, ktorá tiež organizuje festivaly, tvorivé dielne, klubové večery, záujmové krúžky, víkendové stretnutia a výmeny mládeže pre mentálne, zmyslovo, citovo a telesne postihnutých, pre ľudí, ktorí pracujú s postihnutými ľuďmi, pre dobrovoľníkov a širokú verejnosť.
www.nkh.sk
Sever proti Juhu alebo Žilinčania sa bavia futbalom
Námestie Andreja Hlinku, 4. – 6. september
V roku 2008 prvý raz ožilo centrum mesta futbalom. Odvtedy sa na Námestí Andreja Hlinku na mantinelovom ihrisku s umelou trávou, prípadne na piesku, pravidelne počas dvoch dní konajú nonstop futbalové zápasy. Tento rok sa futbalový turnaj uskutoční na piesku. Podujatia sa môže zúčastniť každý, kto sa zaregistroval v jednom z dvoch družstiev – Sever alebo Juh na stránkach www.sport.zilina.sk. Pre víťaza je pripravený putovný pohár.

Žilinské dni zdravia
Námestie Andreja Hlinku, 12. – 13. september
Mottom 10. ročníka Žilinských dní zdravia je „Zdravie, krása a vitalita“. Podujatie sa pravidelne koná v centre Žiliny na Námestí Andreja Hlinku. Počas dvoch dní organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia, napr. meranie krvného tlaku, cholesterolu, meranie očného tlaku, hustoty kostí, hladiny cukru v krvi, analýza ľudského tela, dentálna hygiena a iné. Sprievodným programom sú ukážky rôznych druhov cvičení (aerobik, jóga, tai-chi…), alternatívne spôsoby liečenia chorôb, napr. prostredníctvom pijavice lekárskej. Dozvieme sa viac o canisterapie ako súčasti integrácie handicapovaných ľudí do spoločnosti. Počas podujatia je možné darovať krv.

Primátorská kvapka krvi
Námestie Andreja Hlinku a Národná transfúzna služba, 12. – 13. september, 8.00 – 14.00 hod.
Počas Žilinských dni zdravia sa organizuje aj tradičná Primátorská kvapka krvi. Krv, ako nenahraditeľná tekutina v ľudskom tele, je čoraz vzácnejšia, lebo nemocnice avizujú jej stály nedostatok. Potrebná je hlavne pri operáciách, kedy rozhoduje nielen profesionalita lekárskych úkonov, ale aj lieky a krv, ktorá sa nedá laboratórne vyrobiť. Krv môžete darovať priamo na Námestí Andreja Hlinku alebo v Národnej transfúznej služby v areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Minulý rok prišlo napriek nepriaznivému počasiu darovať krv 185 darcov.
Žilinská plavecká štafeta
Mestská krytá plaváreň, 12. – 13. september
Žilinská plavecká štafeta patrí k podujatiam, na ktorom organizátori pripravujú pre účastníkov rôzne benefity v oblasti plávania. Inštruktori plávania napr. poradia a pomôžu odstrániť chyby v plaveckom štýle, zúčastnení si môžu dať bezplatne odmerať plavecký čas, krvný tlak a tuk. Inštruktori oboznámia záujemcov s technikou potápania či s vodným pólom. Podujatie má aj charitatívny rozmer.

Deň vidieka Žilinského kraja
Mariánske námestie, 20. september
Deň vidieka Žilinského kraja sa už tradične spája s ukážkou ľudovoumeleckých remesiel, predajom tradičných regionálnych ľudovoumeleckých predmetov a potravinárskych špecialít zo Žilinského kraja. Súčasťou programu je prezentácia stredných škôl s učebnými predmetmi zameranými na vzdelávanie, poľnohospodárstvo a podporu rozvoja vidieka a premietanie filmov s tematikou rozvoja vidieka a vidieckeho cestovného ruchu. V rámci kultúrneho programu vystúpia viaceré folklórne súbory.
www.regionzilina.sk
Festival seniorov
Mariánske námestie, 27. september
Prezentácia tanečných, hudobných a speváckych súborov zo Žiliny a okolia. Festival seniorov je prezentáciou zdravého seniorského života prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám. Súčasťou festivalu je seniorská veselica. Cieľom festivalu je dať priestor umeleckej tvorivosti a zručnosti seniorov.
Crazy Raft 2013
Vrútky – Strečno, 28. september
Na tieto „raftárske“ preteky sa nezabúda! Usporiadateľ TJ Sokol Žilina organizuje aj tento rok preteky na raftoch na Váhu. Miesto pretekov: Vrútky – Strečno. TJ Sokol Žilina je občianske združenie, ktoré vychováva od roku 1939 mladé športové nádeje. Vyrástlo u nich mnoho majstrov sveta a Európy, ktorí dodnes patria k svetovej špičke. Pod správu TJ Sokol patrí klub karate, kanoistiky, kickboxu, turistov a horolezcov. Predsedom telovýchovnej jednoty je Jaroslav Slučik, ktorý je niekoľko-násobný majster sveta a Európy vo vodnom zjazde, spravuje TJ Sokol a pomáha rozvíjať zázemie pre ďalšie športové nádeje. TJ Sokol stavia na svojich skúsenostiach a môže sa tiež pýšiť svojou odbornosťou v oblasti voľno časových aktivít.
www.tjsokol.eu

Žilinské kultúrne leto 2013 prebieha počas mesiacov júl, august a september. Bohatý program pre všetky generácie pripravilo Mesto Žilina v spolupráci so svojimi partnermi. Podrobnejšie informácie, program a fotogalériu podujatí kultúrneho leta nájdete na: www.kulturneleto.eu.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región